Over Kistleri ve Tedavisi

Over Kisti Nedir?

Kistler yapıları itibari ile içi sıvıyla dolu keseciklerdir. Kendilerine ait kist duvarı ile diğer dokulardan ayrılırlar. Yumurtalıklarda oluşan kistlere Over Kistleri denir. Burada over, yumurtalık anlamına gelmektedir. Bir çok kadın hayatlarının bir döneminde over kisti işe karşılaşabilir. Bu kistler iyi huylu olabileceği gibi kanseröz de olabilirler.

 Over Kistleri Nasıl Tespit Edilir?

Over kistleri genelde çok fazla belirti vermezler. Genel jinekolojik muayeneler esnasında fark edilme ihtimalleri daha yüksektir. Over kistleri genelde tedavi gerektirmez ve masum kistlerdir. Halk arasında kanser zannedilseler de gereksiz yere sorun edilmektedirler. Over kistleri çok fazla büyüme yapmazlar bu yüzden de kendilerine karın boşluğunda kolayca yer bulurlar. Şişkinlik yapmamalarının sebebi budur.

Over Kistlerinin En Çok Karşılaşılan Belirtileri

1)      En sık karşılaşılan belirtisi regl düzensizlikleridir.

2)      Karında şişkinlik

3)      Kasık veya karın ağrısı

4)      Sindirim sistemiz bozuklukları (dışkılamada ağrı ve kabız olma)

5)      Sık idrar yapma gibi idrar yolu sorunları

6)      İştahsızlık

7)      Kilo kaybı

8)      Hafif bulantı

9)      Sindirim sistemi problemleri

Ağrı, over kistlerinde pek sık karşılaşılmayan bir durumdur. Eğer ağrı varsa ve çoksa bu kistin büyüdüğünü ya da iltihaplandığını gösterir. Bazı durumlarda kistler nadiren de olsa kendi çevresinde dönebilir veya patlayabilir. Bu sorunlar halk arasında kist kanaması ya da kist patlaması olarak bilinir. Ciddi karın ağrısına yol açan bu durum bazen ameliyat gerektirebilir.

Over kistlerinin İyi ya da Kötü Huylu Oldukları Nasıl Anlaşılır?

Bir over kistinin iyi ya da kötü huylu olduğunu anlamak için aşağıdaki değerlendirme yapılır.

1)      Hastanın yaşı (yaşı ileriyse ve menopoz sonrasıysa kötü)

2)      Kitlenin ölçüsü ve şekli (büyük ve şekilsiz ise kötü)

3)      Kistin yapısı (basit kist iyi huylu, komplike kist kötü huyludur)

4)      Çevreye yapışık olma durumu (yapışıksa kötü)

5)      Hassasiyet olup olmadığı

Pelvik organların muayenesinde (ultrason) belirlenen ve saf kist görünümlü 5 – 6 cm. çaplı küçük kistler genelde iyi huylu ve fonksiyonel kistlerdir.

Eğer muayenede beliren kist karnabahar gibi çıkıntıları olan, solid yapıya sahip, 5 – 6 cm.den büyük, batında sıvı birikimi yapan, çevreye yapışık, idrar kanalına baskı yaparak genişlemelere yol açan kist türü ise o zaman kötü huylu olma ihtimali yüksektir. Menopoz sonrası oluşan kistler de genel olarak kötü huylu olma potansiyeline sahiplerdir.

 Over Kisti Tanısı Nasıldır?

Over kisti tespit edilirken hastanın ve kistin durumuna göre bazen MRI denilen manyetik rezonans ile, bazen bilgisayarlı tomografi ile bazen de hormon tetkikleri ve tümör marker’ları (over kistinin durumunu ve gidişatını izlemek için kanda bakılan tümör belirteçleri) ile inceleme yapılır ve kistin türüne göre tedavi şekli belirlenir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git