Bağışıklık sistemini güçlendirmek için ne yapılmalı?
Bağışıklık sistemini güçlendirmek için;
Sağlıklı olmak için ön koşul sağlıklı ve doru beslenmektir. Dengeli ve düzenle beslenerek bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Bağışıklık sisteminin güçlü olması bebeklikten yaşlılığa kadar her dönem de gereklidir. Hastalıklardan korunmak için en önemli faktördür. Bunun önemi herkes tarafından bilinmelidir. Ama iş beslenmeye geldiği maalesef buna dikkat edilmemektedir. Çok basit uygulamalar ve doğru gıdalarla bu aslında çok kolaydır.
Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenmeyle bağışıklığın güçlendiği araştırmalarla kesinleşmiştir. Vücudumuza aldığımız gıdalar, enerji vermek için yanar. Bu sırada zararlı maddeler oluşur. Serbest radikaller meydana gelir ve çoğalır. Bu radikaller tüm organlara ve hücrelere zarar verir. Ayrıca radyasyon, sigara dumanı, hava kirliliği, ultra viyola ışınları, egzoz gazları gibi çevresel faktörlerde vardır. Bunlarda serbest radikallerin çoğalıp, kalp hastalığı, katarak, kanser ve yaşlanma gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına sebep olur.
Bu zararlardan kurtulmak için vücut serbest radikallere karşı savunmaya geçer. Bazı enzimler vucutda üretilmektedir. Serbest radikallerden kurtulmak için enzim miktarını artırır.
Savunma mekanizmasını artırır.
İşte besinlerdeki anti oksidanın önemi burada meydana çıkıyor. En önemli anti oksidan e ve c vitaminidir. Bu vitaminlerin olduğu gıdaları gün içerisinde bol miktarda akmalıyız. Bu gıdalar: portakal, limon, çilek, greyfurt, biber, kivi, brokoli, enginar, fasulye, kuşburnu maydanoz, ahudududa c vitamini bol miktarda bulunur. E vitamini açısından zengin olan yiyecekler ise ayçicek yağı, fındık, zeytinyağı, soya, badem, fıstık ve cevizdir.
E vitamini bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olur. E vitamini erkekler dede kadınlar dada kalp krizi geçirir riskini azaltır. Bazı kanser türlerine karşı savunma oluşturur vücudu korur. Kırmızı, turuncu, yeşil sebzede ve meyvelerde fazla miktarda bata karo ten bulunur. Bu vitamin Bağışıklık sistemimizin hücrelerinin sayısını artırır. Buda sistemimizi güçlendirip hastalıklardan korur. Beta karo ten a vitaminine çevrilerek de dolaylı yollardan yarar sağlar. Havuç, ıspanak, marul, kabak, domates, karaciğer ve brokolide bol miktarda a vitamini bulunmaktadır.
Probiyotiklerde sonradan hayatımıza giren bir kelimedir. Bağırsak florasına faydalı bakterilerle bağırsakları destekleyip hastalık yapan mikropların üremesini engeller.
En önemli probiyotikli gıda yogurttur.
Besin alerjisinin ve ishalin önlenmesinde ve iyileştirilmesinde çok faydalıdır. Sindirimi kolaylaştırır. Bagırsaklardaki vitaminlerin sentez olmasında rol oynar. Yogurtda bol miktarda bulunan probiyotikler bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirir.
Keten tohumu içinde bulunan vitaminlerle kanser riskini azaltır. Soya fasulyesinde bulunan isoflavan kemik erinmesi, kanser ve kalp damar rahatsızlıklarına yakalanma riskini azaltır. Sarımsaktaki kükürtlü bileşikler bazı kanser ve kalp hastalıkları riskini azaltır. Meyan kökündeki glikozitler vucuddaki iltihabı azaltır. Balıkta bolca bulunan omega 3 adı verilen yağ asitleri proteinlerle beraber alındığında bağışıklık sistemimizi güçlendirir. Ek gıdalarla da bağışıklığımızı güçlendirebiliriz. Bunlarda ekinezya, yeşil çay, probiyotikler ve izozomlardır. Önce doktor kontrolüyle bu ek gıdaları almak gereklidir. Çünkü bazı gıdalara karşı vücutta alerji oluşabilir.
Henüz yorum yapılmamış.