Çocuklarda oluşabilen romatizma nedenleri nelerdir?
Çocuklarda oluşabilen romatizma nedenleri nelerdir?
Birçok anne ve baba nemin ya da soğuğun romatizma yaratıp yaratmadığını sormaktadır. Ancak uzmanlar net olarak ne nemin ne de soğuğun romatizma yapıp yapmadığını söyleyememektedirler. Ancak nem ve soğuk var olan bir romatizmayı ortaya çıkarmakta yardımcı olmaktadır.
Bazı dönemlerde ortaya çıkan ağrılar daha sonra ciddi bir romatizmaya dönme gibi bir olay gerçekleştirmeyecektir. Ancak ağrı algılaması daha yoğun olan bireylere dönüşürler. Boyun ağrıları, bel ağrıları gibi rahatsızlıkların ön belirtisi olarak ortaya çıkabilirler.
Mikrobik nedenlerle de çocuklarda romatizma oluşabilmektedir. Örneğin eklem romatizması ya da kalp romatizması, akut ateşli romatizma diye isimlendirilen romatizmaların nedenleri genellikle bir mikrop türüdür. Önce boğaz ağrısı ile başlayan ve ardına takip ederek eklemlerde şişme oluşmaktadır. Bu hastalıkların bir kısmında ise kalp tutulmaları da olabilmektedir. Tıpta ki gelişmeler ve erken tanı, bu hastalıkları nerdeyse yeryüzünden silmiş durumdadır. Gelişmekte olan ülkelerde hala izini sürmekte iken bizim ülkemizde nerdeyse son 20 senedir kalmadı.
Genetik etkenler çocuklarda oluşabilen romatizma üzerinde çok etkilidir. Sadece anne ve baba olarak düşünmemek atalara kadar uzanabilecek bir ırsilik ile olabilir eklem romatizmaları. Ailede ki yakın akrabalar da var olan iltihaplı romatizma çocuklar da romatizma gelişme riskini arttırmaktadır.
Bazı durumlarda bir takım sebebi bilinmeyen faktörlerinde çocuk romatizması üzerinde rolü vardır. Örneğin nasıl şeker hastasının nedenini bilmiyor isek bazen çocuk romatizmalarının nedenleri de bilinmemektedir.
Bazı durumlarda bağışıklık sistemimizin kendi dokularına karşı oluşturduğu olumsuz tavırlar sonucunda da çocuklarda romatizmalara sebep olmaktadır.
Çocuklarda oluşan romatizmanın tedavi şekli var mıdır?
Vardır. En önemli tedavi şekli ilaç ile tedavidir. Bununla birlikte buna ek olarak gerektiğinde fizik tedavi şekliyle desteklenmelidir. Bununla beraber psikiyatrik destek de bir çocuk için çok önemlidir. Psikolojik açıdan çöküntü içerisinde olan bir çocuğun iyileşme süreci uzayacaktır.
Çocuklarda oluşan romatizmanın tedavisi iyi bir ekip işi ile olacak bir durumdur. Hekim çocuğun hangi bölgesinde romatizma teşhisi koymuş ise ona göre bir tedavi yöntemine başvuracaktır.
Kullanılan ilaçların spektrumu oldukça geniştir. Basit bir ağrı kesiciden içinde kortizon bulunan ilaçlara kadar geniş bir yelpaze göstermektedir. Bazı ilaçlar bağışıklık sistemini güçlendirirken bazı ilaçlar, içinde kortizon barındırmadan iltihap giderici haplar tek tek değil de ikisi ya da üçü bir arada şekilde de kullanılması talep edilebilir. Burada unutulmaması gereken şayet çocuğunuzda iltihabik bir romatizma söz konusu ise bu iyileşme sürece sabır gerekmektedir. Uzun süreçli bir iyileşme süreci olacaktır.
Çocuğunuzun bu süreçte psikolojisi bozulabilir. Bu nedenle anne ve babalara burada çocuklarına destek vermeleri çok önemlidir. Hatta bazı noktalarda psikolojik destek almaları gerekebilir. Bu gibi dönemlerde çocuklar daha hassas olurlar. O nedenle biraz daha anlayış ve sabır gerekmektedir.
Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin
Henüz yorum yapılmamış.