Hamilelikte 5. Ay Neler Olur?
Hamilelikte beşinci ay:
1- On yedinci haftada, kaşları ve saçları gelişir. Bebek hıçkırmaya başlar. Anne bunları duymaz ama hisseder. Bebeğin dogduktan sonra vücut ısısını dengelemek için kahverengi bir yağ dokusu oluşur. 2- On sekiz haftalık olan bebek de kemikler güçlenmeye başlar. İç kulağın kemiği ve bacak ilk kemikleşen yerlerdir. İç kulağın kemiğinin gelişmesi ile bebeğin kulağındaki sinirlerde gelişir. Artık bebek sesleri duymaya başlamıştır. Bebek annenin kalp atışını, mideden gelen sesleri ve göbek bağından kan akışını duyar. Bebeğin yutkunma fonksiyonu çalışır. Her gün amnion sıvısından bir miktar yutabilir. 3- On dokuz haftalık olan bebekte deriyi çizilmelerden ve çatlamalardan koruyan verniks denilen beyaz yağlı bir tabaka ile kaplanır. Böbrekleri gelişmeye devam eder. Bebek idrar yapmaya başlar. İşitme duyusu gelişen bebek çok farklı sesleri duyar. Hatta anne bebeğiyle konuşsa sesinizi fark eder. Bebek bu hafta sinirlerin gelişimiyle kaslarını hareket ettirir. Beyin ile olan gelişimi artdıgından başını hareket ettirir, parmağını emer.
Yirmi haftalık olan bebek de derisi kalınlaşmış ve derisinin üzerinde kalın bir tabaka oluşmuştur. Tırnakları ve saçları uzamaya devam eder. Bebeğin hareketleri artık anne tarafından hissedilmeye başlamıştır.
Beşinci ayda annede olan değişiklikler; 1- Hamileliğin yarısına gelinmiştir. Rahimdeki ağırlık artık hissedilir. 2- Bebeğin hareketleri hissedilir. Bu hareketlerin artık mideden gelmediği anlaşılır. Hamilelik ilerledikçe bebeğin hareketleri daha net ayırt edilir. 3- Bu ayda hormonlar artmaya devam eder. Bu hormonlar bebeğin büyümesini sağlar. Ayrıca organların gelişmesi içinde bu hormonlar gereklidir. 4- Kan basıncı düşük dür. Bu yüzden baş dönmesi, bayılma hissi ve bulantı hissedersiniz. Kan dolaşımının olduğu sistem genişlemektedir. 5- Vücud kan yapımını artırmaya devam eder. Bu artış en fazla kan serumundadır. Kırmızı kanın artışı seruma göre daha azdır bu yüzden demir ihtiyacı fazlalaşır. Günlük demir ihtiyacı 30 mg dır. Bu demir yeterli miktarda alınmazsa kansızlık gelişir. Kansızlığa bağlı olarak annede halsizlik, yorgunluk ve hastalıklara karşı zayıflık görülür. 6- Bu dönemlerde annede burun tıkanması, burun kanaması ve diş eti rahatsızlıkları olabilir. Çünkü bu bölgelere kan akımı artmıştır. 7- Progestoran denilen gebelik hormonunun etkisiyle akciğerin kapasitesi genişlediğinden nefes alıp verme hızlanır. Bazı gebeler nefes darlığı çeker. 8- Meme süt bezlerinin ve kan akımının etkisiyle büyümeye başlar. 9- İdrar enfeksiyonu riski artar 10- Vajinal akıntı artar. 11- Cilt de değişiklikler olur bazı organların rengi koyulaşır.
Henüz yorum yapılmamış.