Adet düzensizlikleri
Sağlıklı her bayan regl (adet) olur. Kimi bayanların regl (adet) dönemleri kısa sürer kiminin ise uzun. Ancak kısa süren regl (adet) dönemi kısırlık sonucu oluşturabiliyor
Regl (adet) kaç gün sürmeli?
Normal şartlarda regl (adet) 28 ile 30 gün arasında sürer. Sağlıklı bir kadın yumurtlama zamanı olan âdetinden sonra ki 14. Gününde adet oluyorsa bu kısırlık gibi ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabilir
Âdetin 2. Periyodu luteal faz dönemi:
Kadının yumurtlamasından sonra öteki regl (adet)in tekrarlanmasına kadar geçen zamandır. Luteal faz döneminin kısa gelişmesi birçok kadından bulunan ancak tanısı erken yapılamayan fakat iyileşmesi kısa süren bir durumdur. Kadının rahminin içini tamamen kaplamış olan dokucukların zamanında olması gereken yerde bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Ceninin ana rahmine olması, bu dokucuklar ile çok alakalıdır.
Regl (adet) nasıl belirir?
Düzenli bir adette vajina dan kan akmadan birkaç gün önce vücut uyarıcı hormonlar salgılar. Böylece yumurta taşıyıcı büyür ve yeterince büyüdükten sonra hormon salgılamaya başlar. Salgıladığı bu hormon sayesinde yumurta taşıyıcı çatlar. Çatlamanın hemen ardına içerisinde bulunan yumurtalar kadının rahim tüplerine itilir. Ardına yumurta taşıyıcı içinde sıvı oluşur.
2. periyotta sorun yaşanabilir mi?
Bu periyodun oluşturduğu yetmezlikte bazı bozulmalar yaşanabilir. Yumurta taşıyıcısının gelişmemesi ve rahmin döşenmiş olduğu dokucukların salgılanan hormonlara uymaması gibi durumları 2. Periyod dönemi olan luteal faz dönemi yetmezliğinin belirtileridir,
Bu dönemde ki beden ısınının artmasından progesteron hormonu sorumlu. Aynı zamanda bu dönemin ardından gelen bir sonra oluşan regl (adet) döneminde regl (adet) dönemi kadının yumurtlamasından sonra 13 ile 15. günden önce olur.
2. periyot yetmezliği var olduğu düşünülüyorsa ne yapılmalı?
Progesteron düzeyine yumurtlama döneminden sonra bir hafta içinde takip edilir. Progesteron düzeyi yetersiz olduğunda hastaya tedavi olarak progesteron takviye edilir. Yumurta taşıyıcılar görevini yerine getiremiyorsa bu progesteronun düzeyini düşürecektir. Yumurta taşıyıcısının (folikül) boyu önemlidir. Boyunun ölçülmesi ve hormon düzeylerine bakılması gerekir.
Ne çeşit tetkikler yapılır?
Çoğunlukla kan değerlerine bakılır. Belirli bir miktar kan alıp progesteron düzeyine bakılır. Aynı zamanda 2. Periyod döneminin uzunluğuna bakılır. Bazı hastalardan biyopsi alınır.
Biyopsi regl (adet) döneminden 1 ya da 2 gün sonra alınır. Bu durumda hasta hamile mi değil mi bu tespit edilir. Biyopsi sonrası alınan parça patolojiye gider. Patoloji uzmanları regl (adet)in ilk günü ile dokuların uyuşup uyuşmadığını kontrol eder. Şayet uygunsuzluk 2 ya da 3 günden daha yukarı ise doku uyumsuzdur.
Regl (adet) düzensizlikleri stres, yaşam tarzı, yeme alışkanlıkları ile de ilgilidir. Gün içerisinde yoğun bir iş stresi var ise ve yedikleriniz özellikle gün içerisinde fast food tarzı yiyecekleri ise bu çok etkili olacaktır. Ancak bunların etkisi geçicidir. O nedenle yaşam tarzınızda regl (adet) düzensizlikleri yapabilir.
Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin
Henüz yorum yapılmamış.