Asperger sendromu nedir?

Asperger sendromu nedir?

Asperger sendromu yaygın olan gelişimsel sendromlardan bir tanesidir. Bu sendrom otistik spektrum bozuklukları arasına girmektedir. Bir tür otizm bozukluğudur. Asperger sendromu zekâ geriliği olmaksızın olan bir otizm bozukluğudur. Bu sendromun adının asperger olmasının sebebi, bu sendromu ilk keşfeden kişi olan Hans Asperger in ismini almıştır.

Asperger sendromu tanısı oldukça zordur. Çünkü yaygın olan gelişimsel bozuklukların tümü birbiriyle ve sıklıkla karışabilmektedir. Bu nedenle tanıda oldukça güçlük yaşanabilmektedir, diğer otistik bozukluklarla karışabilmektedir. Arperger sendromunun tanısı çok küçük yaştan itibaren bazı belirtilerin hareketlerin takibi ile gözden geçirilmesi ile tanısı konulabilmektedir.

Asperger bozukluğu çok sık görülen bir rahatsızlık değildir. Toplumda bebeklik ve çocukluk yaşlarında ortaya çıkmaktadır. Genel olarak erişkin yaşlarda tanınması çok nadir olmuştur. Yani çocuklukta hatta bebeklikte başlar ve ileriki yaşlarda da asperger sendromu yaşanabilmektedir.

Asperger sendromunun davranış özellikleri nelerdir?

Asperger sendromu yaşayan çocuklar, otistik çocuklardır. Otistik demek kelime anlamıyla kendi iç dünyasında tek başına yaşayan demektir. Bu çocukların kendilerine ait bir dünyaları vardır ve genellikle onların bu özel dünyasına girmek ve bu dünyalarına müdahale etmek kolay bir durum değildir.

Arperger sendromlu çocuklar nasıl davranır diye bir soru yöneltilirse şayet, bu çocuklar başkaları ile konuşurlar, bir ilişkide bulunurlar ancak başkalarının duygularını algılamakta algılasalar bile o duyguya uygun karşılık vermekte güçlük çekerler. Arperger sendromlu çocuklar ile konuşabilirsiniz, onların ilgi alanları içerisinde olduğunuz sürece sizi o alana alırlar ancak onların ilgi alanlarının dışına çıktığınız an sizi yokmuş gibi sayarlar. Bu anlamda da sosyal normlara uymakta biraz güçlük çekebilmektedirler. Karşıdakinin duygusunu anlamakta güçlük çekebilirler hatta sıklıkla duyarsız ya da duygusuz gibi tanımlanabilirler. Ancak kesinlikle duygusuz değillerdir, onlarında duyguları vardır fakat onlar otistik dünyaları içerisinde algılayıp değerlendirip duygu yüklülügü yaşarlar.

Asperger sendromlu çocuklarda ilgi alanları çok belirgin yönde olduğu için ilgi alanları konusunda sizinle saatlerce konuşabilirler, anlatabilirler ancak başka bir soru yönelttiğinizde sizi duymuyor gibi davranır ya da sizin o esnada orada olmadığınıza kendilerini inandırırlar.

Belli yetenekleri olabilir, belirli aletlere yönelebilirler. Örneğin enstrüman üzerinde ilgilerini toplamış olabilirler. Bu konuda çok iyidir ancak bu konunun dışına çıktığınız an üstün bir başarısızlık ile karşı karşıya kalırlar. Bu şekilde de müziğe devam etmekte güçlük çekebilirler.

Arperger sendromlu çocuklar için özel okullar vardır. Ebeveynlerin bu noktada hassas davranmaları gerekir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git