Hamileliğin 3. ayı

Gebeliğin 3. ayı
Dokuz haftalık olan bebekte vücudu şekillenmeye başlar bebeğin başı diğer taraflarına göre daha büyüktür. Ayak ve el parmaklarında tırnaklar oluşmaya başlar. Genital organları ve sindirim sistemi gelişmeye başlar. Bebek hareket etmeye başlasa da bunlar çok küçüktür anne bunları hissetmez.

Onuncu haftada vital organlar gelişir. Parmaklar ayrılmaya başlar. İskeletle beraber dişlerde gelişmeye başlar. Göz çukuru oluşur. Ama gözler kapalıdır. Beyin hızla gelişmeye devam eder. Bebek erkekse testisler testosteron üretimine başlar.
On birinci haftada kulaklar başın iki yanında gelişir. Bebek erkekse penis farklılaşması olur.
On ikinci haftada bebeğin yüzünde burun ve çene gelişimi olur. Tırnak gelişimi tamamlanır.
Bebek insana benzemeye başlar. Başı dikleşir. Dokuları ve organları şekillenmiştir. Yaşamsal organlar gelişmiştir. Organlar bu ayın sonunda çalışmaya başlar. Böbrekler çalışır idrarını yapabilmektedir. Bebek daha detaylı görülür. Saçları tüy gibi belirir. Gözleri şekillenmiştir. Tekme atmaya ve yutmaya başlar. Cinsel organı gelişir kız veya erkek olduğu belli olur. Kalp atışları aletle duyulur. Boyu iki katına çıkar. Boyu altı cm ağırlığı on beş gr civarındadır.

Bu dönemde hamilede yaşanan durumlar:
1. Hamileliğin üçüncü ayında duygusal dalgalanmalar yaşayabilirsiniz.
2. Kendinizi yorgun hissedebilirsiniz.
3. Göğüslerde hassasiyet, dolgunluk ve göğüste uç kısımda kararma olur.
4. Sık idrara gitme ihtiyacı doğar.
5. vajinal akıntılar yapışık, yoğun ve beyazdır.
6. Hamilede şikâyetleri ve uykusuzluk devam edebilir.
7. Bağırsak hareketleri yavaşlar kabızlık olabilir.
8. Baş dönmesi ve baş ağrısı olabilir.
9. Bazı kadınlarda yemeklerden tiksinme ya da aşerme olur.
10. Hamilelik esnasında yüzde ya da boyunda kahverengi lekeler görülebilir.
11. Kan basıncınıza ve kilonuza dikkat etmelisiniz.
12. İdrar tahlilleri yapılmalı.
13. Rahim yüksekliği ölçülmeli.

Annede kusma ve bulantı üç ayın sonunda genellikle geçer. Kan yapımının artmasına bağlı olarak çarpıntı ve baş dönmesi olabilir. Gözdeki basınç artar. Bu doğumdan altı hafta sonra azalır. Gözde lekelenmeler olur bu doğumdan sonra geçer. Hormonların artmasından dolayı memelerde ve süt bezelerinde büyüme olur.

Memelerin uçları renk değiştirip koyulaşır. Ağırlaşır ve dolgunluk hissedilir. Üç ayın sonunda idrara sıkışma normale döner.
Alt karında kramp ve seğirmeler hissedilir. Ani hareketlerde bağlarda gerilme olacağından şiddetli ağrı olabilir. Rahatsız etmesine rağmen zararsızdır. Anne bu dönemde ortalama bir kilo alır. Asıl kilo alışı hamileliğin ikinci yarısındadır.
Annede bulantı. Ateş, kramp, kanama, parça düşürme, kanama, lekelenme, ağrılı idrar yapma, şiddetli kabızlık, kasık ağrısı, devamlı baş ağrısı, idrar yapamama gibi durumlarda doktoruna gitmelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git