Kadınların Mutlaka Yaptırmaları Gereken Testler
Yaşamımızda her şeyden önde gelen her zaman sağlığımızdır. Fakat hem erkekler hem de kadınlar yaptırmaları gereken tetkikleri yaptırmıyor ve hastalanma riskini artırıyor. Bir şey olmaz mantığı ile birçok insan önlem almadığı için normalde hiç tanışmayacağı hastalıklarla tanışıyor. Özellikle kadınların mutlaka yaptırması gereken testler var. Peki, bunlar neler?
1) Mamografi: Kadınların, 20’li yaşlardan sonra memelerini her ay kontrol etmesi, 2 -3 yılda bir de doktora görünmesi gerekir. 40 yaşından sonra ise düzenli olarak her yıl mamografi çektirmeli ve ailesinde meme kanseri varsa özellikle daha sıkı takip etmelidir. Meme muayenesi sayesinde meme kanseri henüz bir kitle haline gelmeden henüz oluşum aşamasındayken teşhis edilebiliyor.
2) Vajinal Ultrason: Uzmanlara göre her kadın senede bir kere mutlaka bu muayeneyi yaptırmalıdır. Çünkü bu yolla iç organlar ve özellikle rahimle yumurtalıklar çok daha net bir şekilde görülmektedir. Vajinal ultrason ile myom veya çikolata kisti tespit edilebilir.
3) Vajinal Smear: 18 yaşını doldurmuş ve cinsel yaşamı olan her kadın yılda bir kez olmak üzere düzenli olarak pap smear testi yaptırmalıdır. Bu test sayesinde rahim ağzı kanseri çok erken evrelerde tespit edilebiliyor.
4) Kemik Yoğunluğu Ölçümü: Menopoz ile kemik kırılmaları riski artar. Eğer ailede kemik erimesi hastalığına sahip biri varsa bu test daha da önemli hale geliyor. Kemik mineral yoğunluğu ölçümü ise oldukça basit, vücuda zarar vermeyen bir yöntem. Uzmanlara göre menopoza girmek üzere olan hanımların girmeden ve girdikten sonra mutlaka bu testi yaptırmaları gerektiğini söylüyor.
5) Kan Tahlilleri: Genel sağlık durumunu ortaya koyan kan tahlillerini 35 yaşından itibaren düzenli olarak yaptırmak gerekiyor. Kolesterol, kan şekeri gibi değerler hakkında genel bilgi veren bu tahlilleri 2 yılda bir yaptırmak yeterli.
6) Kolonoskopi ve Gastroskopi: Mide ve bağırsak sisteminin değerlendirilebilmesi için 40 yaşından itibaren bu testlerin de düzenli olarak yaptırılması gerekiyor. Kolonokopi ile kalın bağırsak komple incelenebiliyor. Gastroskopi ile ise mide incelenebiliyor.
7) Göz Taraması: En geç 40 yaşından itibaren göz tansiyonu, körlük vb. rahatsızlıkların önüne geçebilmek için göz taraması yaptırmak oldukça önemli.
8) Efor Testi: Uzmanlara göre 40 yaşını aşmış kadınların her yıl düzenli olarak kardiyolojik check-up yaptırması gerekiyor. Efor testi ise kalp kapaklarının işleyişini bildiren bir test. Bu sayede kalp ve dolaşım sorunlarına erken teşhis uygulanabiliyor.
9) Cilt Muayenesi: Ailesinde cilt kanseri olan ve vücudundaki ben sayısı çok fazla olan kadınların cilt muayenesi yaptırması gerekiyor çünkü benler melanom denen ölümcül bir kanser türü taşıyor. Uzman doktor vücudun ben haritasını çıkararak kontrol ediyor.
10) Tükürük Testi: Dişlerde ve diş etlerinde ciddi problemlerle karşılaşmamak için düzenli olarak her yıl diş hekimine görünülmeli. Yapılan tükürük testinde tükürüğün mikrobiyolojik ve kimyasal yapılarına bakılarak, ağızda bulunan çürüklerin başka bir sağlık problemine neden olup olmayacağı araştırılıyor.
Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin
Henüz yorum yapılmamış.