Kemik iltihabı nedir?

Kemik iltihabı nedir?

Kemik iltihabı, tıptaki adıyla osteomyelit, 2 tür ana başlık altında incelenir.

Akut olarak kemik iltihabı: bunlar kan yoluyla geçer ve çocukluk çağında çok sık görülmektedir.  Herhangi bir üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak kemik iltihabı oluşabilmektedir. Vücudun her hangi bir yerinde ki enfeksiyonu kan dolaşımı yoluyla kemiklerde yerleşmesi kemik iltihabına yani akut osteomyelit e sebep olmaktadır.

Kronik olarak kemik iltihabı: bunların temelinde önceden geçirilmiş olan ameliyatlar ya da kazalar, yetersiz tedaviler ya da akut kemik iltihabının yetersiz tedavisi kronik olarak kemik iltihabına yani kronik osteomyelit e neden olur.

Risk faktörleri nelerdir?

  1. Diyabet
  2. Kanser türleri
  3. Vücut direnç sistemini zayıflatan ilaçlar
  4. Yaşlılık
  5. Aşırı şekilde tütün kullanımı
  6. Aşırı derecede alkol kullanımı

Bu gibi faktörlerden oluşan enfeksiyonlar vücuda girerek kemik iltihabı yani osteomyelit e sebep olabilmektedir.

Kemik iltihabı belirtileri nelerdir?

  1. Kemik iltihabı belirtileri ya da osteomyelit belirtileri iki ana başlık altında toplanır.
  2. Genellikle yeni doğan bebeklerde görülen kemik iltihabı türleri vardır. Yeni doğan bebek sanki bacağı felçli gibi hiç oynatmıyorsa bu kemik iltihabı osteomyelit e işaret olabilmektedir.
  3. Eklem yerlerinde görülen kızarıklık
  4. Eklem yerlerinde görülen şişlik
  5. Ağrı
  6. Hassasiyet
  7. Bölgenin fonksiyon kaybı gibi faktörler başlıca belirtileridir.

Kemik iltihabı ya da osteomyelit rahatsızlıklarında uzmanın önermesi ile çekilen röntgen ile görülen öle kemik dokuları osteomyelit e yani kemik iltihabına yönelik bir belirtidir.

Kemik iltihabı yani osteomyelit tedavisi nasıl yapılır?

  1. İki ana başlık altında kemik iltihabı yani osteomyelit tedavisi yapılabilmektedir.
  2. İlk tür olan akut kemik iltihabı ya da akut osteomyelit acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.
  3. Bebekte oluşan bir akut kemik iltihabı ya da akut osteomyelit var ise acilen süt verilmesi kesilmeli ve bebeği anesteziye hazırlamalıdır. Önce lokal anestezi ile bebeğin iltihabik bir durumu olup olmadığı tespit edilmelidir. Şayet var ise kemik iltihabı ya da akut osteomyelit olan yerin açılıp burada ki iltihabın alınması gerekmektedir. Buranın yıkanıp ve temizlenip tekrar kapanması ile tedavi bitirilmektedir.
  4. Kronik olan kemik iltihapları ya da kronik osteomyelit lerde acil müdahale gerekmemektedir. Öncelikle ayrıntılı planlama yapılmalıdır. İltihabın yayılma durumu var mı diye tespit edilmesi gerekir. Ardına tıpkı bir kemik tümörü alınacakmış gibi geniş alanları açarak cerrahi müdahale gerekmektedir. Bu işlemde kemik açıldığı zaman ölü kemik dokularına ulaşıp oranın yıkanması ve temizlenmesi gerekmektedir. Ardına o ölü boşluğun nasıl doldurulacağı ya da tamir edileceği uzman cerrah tarafından düşünülüp genellikle de kemik kaydırma işlemleri yapılarak boşluklar doldurulmaktadır.

Kemik iltihabı korkulacak bir ameliyat olmayıp hemen hemen herkesin her yaşta olabileceği bir ameliyat türüdür.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git