Kürtaj hakkında bilmeniz gerekenler

Kürtajın sözlük anlamı rahim içinden bir parça alınmasıdır. Halk arasında ise gebeliğin sonlandırılması olarak bilinir.

Kürtaj ne tür amaçlar ile yapılır?

  1. Kürtaj tek bir amaç çerçevesinde yapılmamaktadır. Birçok amacı bulunmaktadır.
  2. İstenmeyen gebeliklerin sona erdirilmesi amacıyla yapılmaktadır. Bu işlem en fazla 10 haftalık hamilelik için yapılabilmektedir.
  3. Yaşı ilerlemiş kadınların sağlık açısından sorun yaratabilecek istenmeyen gebelikleri ve çok fazla oluşan kanamaları için yapılabilmektedir.
  4. Kısırlık teşhisi için kürtaj yapılabilmektedir. Bu kürtaj ceninin alınması şeklinde değil de rahimden parça alınması şeklinde olur.
  5. Düşük yapıldığı zaman rahimde parça kalınmaması için yapılan kürtajlarda vardır

Kürtaj ne şekilde yapılır?

  1. Kürtajın yasal olması şartı aranmaktadır. Babanın da bilgisi ve annenin rızası dâhilinde kürtaj yapılabilinmektedir. O nedenle yazılı bir belge olmadan kürtaj hastanelerde kliniklerde yapılmamaktadır.
  2. Mutlaka kürtajdan önce bir muayene yapılır, ardına ultrasona bakılır ve değerlendirme yapılıp karar verilir.
  3. Kürtaj yapılırken doktorun vereceği karara bağlı olarak genel şeklinde ya da lokal anestezi şeklinde yapılır. Bunun kararı tamamen uzmana kalmıştır. Hastanın genel anestezi ile kürtajını uygun görün bir hekim genel anestezi uygulayacak, lokal anestezi olmasını uygun gören bir hekim ise lokal anestezi uygulayacaktır. Ancak genellikle genel anestezi uygulanmaktadır. Şayet lokal anestezi uygulanacaksa rahim ağzına uyuşturucu ilaçlar enjekte edilir ve bu şekilde kişinin acıyı hissetmemesi sağlanır
  4. Kürtaj öncesi kişi en az 6 saat aç olması gerekmektedir
  5. Kürtaj öncesi su dâhil olmak üzere hiçbir şey içilmesine izin verilmez
  6. Kürtaj yaklaşık 15 dk. sürer. Kişinin uyanması da 5 dk. sürmektedir. Anestezi işlemleri ile birlikte toplamda 30 dk. kadar bir süre için hastanın kürtaj işlemi bitmiş olur.
  7. Kürtaj işleminde toplamda 1 saat sonra anesteziden uyanan hasta taburcu edilebilinir.

Kürtajın ardına nelere dikkat edilmesi gerekir?

  1. Kürtajın ardına uzman hastaya ağrıkesen ilaçlar ve kanamayı azaltan ilaçlar verir.
  2. Kürtajdan 7 gün sonra rahim kontrol edilmesi için muayene gidilir.
  3. Kürtajdan sonra kanamalar olur. Ancak kanamalar çok yoğun olmayacak şekilde olmalıdır. Yani normal adet oluyormuş gibi kanamalar olur ve bu 10 ile 15 gün arasında sürer. Daha fazla süren kanamalar olursa mutlaka uzmanınıza görünmeniz gerekmektedir.
  4. Kürtaj sonrasında reglde gecikmeler olur. Hatta yaklaşık olarak 45 gün kadar regl olmazlar.
  5. Kürtaj sonrasında adet sancısına benzer ağrılarınız olabilecektir. Bunun için ağrı kesiciler kullanmanız yeterli olacaktır.
  6. Kürtajın ardına yaklaşık olarak 2 ya da 3 hafta kadar havuza girilmez, denize girilmez, jakuzi tarzı banyo yasaktır. Sadece ayakta duş yapılmasına izin verilmektedir
  7. Kürtajın ardına, 2 ya da 3 hafta cinsel münasebette bulunmamanız gerekmektedir.

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git