Rahim Aldırma Ameliyatı
Rahim aldırma ameliyatı (histerektomi) uterusun yani rahmin çıkarılması demektir. Bu birçok kadının karşılaştığı bir durumdur.
Rahim Aldırma Ameliyatının Yapıldığı Durumlar
1) Rahim Miyomları: Hastanın yaşına göre değişen bu durum, rahimde en sık görülen tümörlerdir. Miyomlar için rahim aldırma ameliyatının uygulanması genellikle kanama, pelvik ağrı gibi şikâyetlerin acil tedavi olması gereğine dayanır.
2) Düzensiz Kanamalar: Bu ameliyatın yaklaşık % 20’si hormonal nedenlere bağlı düzensiz kanamalar yüzündendir. Bu tip hastalarda önce ilaç tedavisi uygulanır yeterli olmadığı zamanlarda ameliyat önerilir.
3) Şiddetli Adet Ağrıları: Eğer hastanın adet sancıları günlük hayatının düzenini bozuyor ve ilaçla düzelmiyorsa (hasta çocuk doğurmayı düşünmüyorsa) rahim aldırma ameliyatı yapılabilir.
4) Rahim Sarkması, Kasıkta Ağrılar ve Kanser Öncesi Belirtiler: Rahimden kaynaklanan kasık ağrıları, rahim ağzında yer alan kansere öncülük eden lezyonlar veya rahmin sarkması da bu ameliyatın yapılma sebeplerindendir.
5) Doğumdan Kaynaklanan Durumlar: Doğum sonrasında düzeltilemeyen rahim yırtıkları varsa, rahim kanaması durmuyorsa ve plasenta ayrılmıyorsa histerektomi uygulanabilir.
6) Diğer Durumlar: Rahimde bulunan zarın dışında olması, iyi huylu yumurtalık urları, rahim ve yumurtalık kanseri gibi durumlarda da histerektomi yapılabilir.
Rahim Aldırma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Histerektomi karından ve vajinal yoldan olmak üzere iki şekilde yapılmaktadır. Bu yolun seçimi ameliyatın sebebine, hastanın fizyolojik durumuna ve ameliyatı yapan cerrahın tıbbi deneyim ve tercihine bağlıdır. Rahim aldırma ameliyatının % 75’lik karın yolundan yapılır. Seçilen yöntem hangisi olursa olsun rahim bağları kesilir ve rahmi besleyen damarlar kesilir ve özel dikişle bağlanır.
Rahim Aldırma Ameliyatı Sonrasında Hasta Bakımı Nasıl Olmalıdır?
Ameliyat esnasında idrar kesesi travmatize olduğu için hastanın idrar yapması zor olacaktır. Bu yüzden de 24 saat kadar idrar sondası takılı kalır. Ameliyat gününde kadının ağzından beslenmesi yasaklanır. Bağırsak hareketleri başlayınca sıvı gıdalarla beslenilir. Hastanın sindirmesi kolay olan katı yemekler de diyet listesine konabilir. Hastanın erken ayaklanması zatürreye yakalanmasına ve damar tıkanıklığına neden olabilir. Ameliyattan sonraki 1-2 ay boyunca dikişlerin zarar görmemesi için hasta ağır kaldırmamalıdır. Yine 1 ay kadar cinsel ilişki önerilmez. Hastanın araç kullanabilmesi için tamamen iyileşmesi gerekmektedir.
Rahim Aldırma Ameliyatı Geçiren Hastalar Nelere Dikkat Etmelidir?
Hastanın en az iki hafta fiziksel olarak çok yorucu hareketlerden kaçınması gerekir. Fiziksel aktivitelerini ise yavaş yavaş artırmaları gerekir. Doktor aksini söyleyene kadar cinsel ilişkiye girmek ve ağır kaldırmak tehlikelidir. Tuvalette ıkınmamak gerekir ve kanama ya da ateş olması durumunda mutlaka doktora gidilmelidir.
Rahim Aldırma Ameliyatı Cinsel Hayatı Etkilemez
Histerektomide sadece rahim çıkartılır ve bu ameliyatı geçiren kadın bir daha regl olmaz. Birçok kadın bu ameliyat ile cinsel hayatının etkileneceğini düşünse de cinsel ilişkiyi sağlayan rahim olmadığı için cinsellikte haz alamama ya da ilişkiye girememe gibi bir durum oluşmaz.
Henüz yorum yapılmamış.