Ses Yalıtım Sistemleri

Ses Yalıtımı Nedir?

 Ses yalıtımı, gürültünün yarattığı olumsuz etkiyi en aza indirebilmek için yapılır. Ses yalıtımı yaşadığımız yeri gürültüden koruyacağı gibi, yarattığımız gürültünün de dışarı yayılmasını engelleyecektir. Ses yayılırken önüne bir engel çıktığı zaman fiziksel bir madde gibi davranır ve bir engelle karşılaştığında bir bölümü engele çarparak geri döner, bir bölümü ise çarptığı engele hapsolur. Kullanılan her yalıtım maddesinin bir ses yutma potansiyeli vardır. Ses yalıtımı yaptırırken bu özelliğe mutlaka dikkat etmelisiniz.

 Neden Gürültüden Korunmalıyız?

Gürültü bizi en çok psikolojik açıdan yıpratan bir olgudur. Çok fazla gürültü ile yaşamak kişiyi strese sokarak düşük verimde çalışma, uykusuzluk, sinirlilik hali, işitme kayıpları, erken doğum vb. gibi rahatsızlıklara yok açar. Özellikle uzun sürelerle aşırı yüksek oranda gürültüye maruz kalan kişilerde sağırlık dediğimiz kalıcı işitme kaybı olabilir. Ayrıca fabrikalarda yüksek gürültü yüzünden çalışanların dikkatleri dağılmakta ve bu da iş kazalarına yol açmaktadır.

 Gürültünün insan üzeinde 4 farklı etkisi vardır.

1.Fiziksel Etkileri: Geçici ya da kalıcı işitme bozuklukları.
2.Fizyolojik Etkileri: Kan basıncının artması, solunum hızlanması, kalp atışlarının yavaşlaması, dolaşım bozuklukları, ani refleks.
3.Psikolojik Etkileri: Davranışlarda bozulma, aşırı öfke ve stres yoğunluğunun artması.
4.Performans Etkileri: İşyerinde verim kaybı, konsantrasyon olamama, hareketlerin yavaşlaması.

 Hangi Durumlarda Ses Yalıtımı Yaptırmalıyız?

 Gürültünün yarattığı zararlı etkilerin olmaması gereken alanlarda (okul, ev, hastane, otel, ofis, yurt vb.)

Dışarıya çok yüksek oranlarda gürültü veren alanlara (hidrofor, disco, bar, jeneratçr, kalorifer vb.)

Mecburen yüksek sesle çalışan alanlara (konser salonu, konferans odası, tiyatro, tv ya da ses kaydı stüdyoları, sinema, evlere yakın düğün salonları)

 Ses Yalıtımı Nasıl Yapılır?

 Bir yapıyı ya da binayı planlarken ses yalıtımına mutlaka dikkat edilmelidir. Binaların elemanları belirlenirken (tavan, duvar, yer, cam, döşeme ve doğrama gib), ses yalıtım özelliği yüksek malzemeler (yalıtım şapı veya sıvası) kullanılmalıdır. Bu malzemeler kullanılarak alt kattaki, üst kattaki ve yan dairelerdeki ses geçişleri engellenir.

 Ses Yalıtımının Faydaları Nelerdir?

Çevre kirliliğinin bir kolu da gürültü kirliliğidir. Gürültü kirliliği yukarıda da saydığımız gibi birçok rahatsızlığa neden olmaktadır. Ses yalıtımı sayesinde bireyler daha huzurlu, çalışanlar daha dikkatli ve verimli, çevredeki stres oranı ise çok daha düşük olmaktadır. Yani ses yalıtımı ile kendi sağlığımızı korurken aynı zamanda çevremize de son derece faydalı olmaktayız.

Gürültünün zararlı etkilerinden kurtulmak için mutlaka ses yalıtımı olan alanlar tercih etmelisiniz. Yüksek gürültüye sahip mekanlarda fazla kalmak ise sağlığınıza zarar verecektir. Bu tür ortamlarda fazla vakit geçirmemeye özen gösterin.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git