Vertigo nedir?

Vertigo toplumda baş dönmesi olarak bilinen bir hastalıktır. Kişinin ya da çevresinin dönmesi ile ortaya çıkan bir tablodur. Vertigolar göz kararmasından başlayıp ciddi anlamda baş dönmesi ile birlikte kişiyi yere yapıştıracak kadar ilerleyebilen bir hastalıktır.

Vücudumuzda dengemizi sağlayan 3 organ vardır. Bunlardan biri kulağımız, ikincisi gözümüz, üçüncüsü santral sinir sistemimizdir. Bu 3 sistemin koordine hareketi sayesinde baş dönmesi yaşamadan yerçekimi ile yaşayabiliyoruz. Şayet bunların herhangi birinde bozukluk olursa o zaman baş dönmesi denen tablo ortaya çıkmaktadır.

En önemli baş dönmeleri genellikle kulakla ilgili olan baş dönmeleridir. Genellikle bunlara preferik vertigolar denmektedir. Santral sistemi ile kaynaklı olan baş dönmelerine ise santral vertigolar denmektedir.  Hasta şikâyetlerini sunarak geldiğinde uzmanın ilk işi preferik vertigo mu yoksa santral vertigo mu ayrımını yapmaktır. Ardına buna yönelik bir tedavi uygulanması gerekir.

Baş dönmesi yani vertigo bir hastalık mıdır?

Baş dönmesi hastalıkların bulgusudur. Tek başına baş dönmesi bir hastalık değil ancak hastalıkları ortaya koyabilecek bir tablodur. Baş dönmesi ya da vertigo kişinin hastalığının teşhisinde yardımcı olacak noktadır. Nereden kaynaklı olarak ortaya çıktığı çok önemlidir. Kulaktan kaynaklı mı yoksa merkezi sinir sisteminden kaynaklı mı bunların teşhisi için önemli bir nokta oluşturmaktadır.

Vertigonuz var ise hangi alandaki bir uzmana görünmeliyiz?

Genellikle baş dönmelerinde kişi nöroloğa ya da beyin cerrahına görünmeyi tercih eder. Ancak ilk gidilmesi gereken yeri kulak burun boğaz hekimleridir. Çünkü baş dönmesi orta kulakta bulunan salyangoz denilen kutucuğun içindeki sıvıda bulunan dengesizliklerden kaynaklı ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle şayet şikâyetiniz sadece vertigo çerçevesinde bir şikâyet ise bunun teşhisini kulak burun boğaz hekimi koyacaktır.

Kaç çeşit baş dönmesi vardır?

İki tip baş dönmesi mevcuttur. Biri santral tipi baş dönmeleri, diğeri ise prefirik yani kulaktan kaynaklı olan baş dönmeleridir.

Genellikle hastalar ani baş hareketleri sonucunda oluşan baş dönmeleri için uzmana başvurmaktadırlar. Genellikle şikâyetler başımı bir anda yukarı kaldırdım ya da bir anda sağa ve sola çevirdim aniden başım şiddetli olarak dönmeye başladı gibidir. Bu ise genellikle kulaktan kaynaklı olan kanallarda bulunan kristallerin yerlerinden oynayarak oluşturduğu baş dönmeleridir.

Kanallarda bulunan kristaller neden yerinden oynar?

  1. Daha önceden geçirilmiş olan rahatsızlıklar
  2. Yaşlılık
  3. Stres
  4. Yorgunluk
  5. Yoğun bir yaşam şekli
  6. Kronik rahatsızlıklar
  7. İrsîlik

Bu nedenlerin hepsi vertigoyu oluşturabilecek nedenlerdir. Belirli bir yaş aralığı yoktur. Her yaşta kişi vertigo hastalığı geçirebilmektedir. Yaşlı insanlarda daha sık görülmektedir. Bu tür durumlarda yapılması gerekenler çok fazla başınızı hareket ettirmemelisiniz. En kısa zamanda öncelikle bir kulak burun boğaz uzmanına, şayet kulak burun boğaz uzmanı gerek duyarsa sizi bir nöroloji hekimine ya da beyin cerrahına yönlendirecektir.

Bu Konuyu Ayrıca Videoda İzleyin

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Sayfa başına git